top of page

Δημήτρης Γκινοσάτης

Σύντομο ακαδημαϊκό βιογραφικό

 

Ο Δημήτρης Γκινοσάτης έχει διδάξει, από το 2009 και επί μία 12ετία, ως καθηγητής επί συμβάσει (Π.Δ. 407 στις βαθμίδες του Λέκτορα και του Επίκουρου) και ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος, τα μαθήματα "Φιλοσοφία & Αισθητική των Μέσων", "Θεωρίες & Τεχνολογίες της αισθητικής αντίληψης" και "Ερευνητική Μεθοδολογία", στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ψηφιακές Μορφές Τέχνης", καθώς και στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Η διδακτική, ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητά του προσανατολίζεται προς μια μορφή διεπιστημονικής οντοαισθητικής, όπου η νεώτερη και σύγχρονη ηπειρωτική φιλοσοφία και αισθητική συναντούν τις θεωρίες του νεωτερικού και μετανεωτερικού πολιτισμού, τις θεωρίες των μέσων και της επικοινωνίας, τις επιστήμες του τεχνητού, την κυβερνητικής 2ας τάξεως και τη ριζοσπαστική κονστρουκτιβιστική επιστημολογία.

Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών (1992-1996), απ’ όπου και έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά του το 2008. Στην διδακτορική διατριβή του πραγματεύτηκε τις οντολογικές, αισθητικές και επιστημολογικές προεκτάσεις, συνέπειες και περιπλοκές των τεχνολογιών μοντελοποίησης και προσομοίωσης συστημάτων.

Επίσης, σπούδασε “Θεωρία & Πρακτική της Λογοτεχνικής Μετάφρασης” (1998-2000) στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (IFA) και εν συνεχεία διεξήγαγε έρευνα –με αντικείμενο την ορολογία της γαλλικής υλιστικής φιλοσοφίας του 18ου αιώνα και τις αποτυπώσεις της στο έργο του Μαρκήσιου de Sade– στο Collége International des Traducteurs Littéraires της Arles στη Νότια Γαλλία, ως υπότροφος του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και του προγράμματος ATLAS (2000).

Έχει γράψει και δημοσιεύσει εκτενή εξειδικευμένα κείμενα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, αισθητικής και θεωρίας των μέσων και του πολιτισμού και έχει δώσει διαλέξεις σε εγχώρια και διεθνή ακαδημαϊκά συνέδρια, εργαστήρια και σεμινάρια, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους θεσμούς της ημεδαπής (Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Μουσείο Μπενάκη, Goethe-Institut Athen) και του εξωτερικού (Paris III-Sorbonne Nouvelle, documenta 14, University of Toronto’s Faculty of Information, the “Digital Futures Program” of the Ontario University of Art & Design κ.α.). 

Μέρος της ακαδημαϊκής συγγραφικής παραγωγής του (PhD, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα δοκίμια και κείμενα διαλέξεων, κ.α.) είναι διαθέσιμο αφενός στα αρχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, αφετέρου στα ανοικτά ψηφιακά αρχεία της CCSD (Centre pour la Communication Scientifique Directe - https://hal.archives-ouvertes.fr/) και του Δικτύου Ερευνών στις Κοινωνικές Επιστήμες (www.ssrn.com/).

Έχει μεταφράσει και δημοσιεύσει στα ελληνικά δεκατρία βιβλία από το χώρο της ηπειρωτικής φιλοσοφίας (Jacques Derrida,  Michel Foucault,  Pierre Klossowski,  Sarah Kofman), της βιοηθικής (Michael Sandel), της αισθητικής και θεωρίας της σύγχρονης τέχνης (Nicolas Bourriaud) και της γαλλικής λογοτεχνίας του 18ου-19ου-20ου αιώνα (Jacques Tournier,  Marquis de Sade,  Guy de Maupassant). Έχει επίσης συν-μεταφράσει μεμονωμένα δοκίμια των S. Freud, V. Flusser και Fr. Kittler.

bottom of page